Donderdag Kathmandu!

Vertrek & Aankomst
Nog 1 nachtje en ik vertrek naar Kathmandu, Nepal. Nog een aantal dingen te doen maar ben zo goed als klaar om te vertrekken. Moet nog wel mijn koffer pakken maar die staat sinds gister avond open te wachten op de spullen die ik meeneem. Dit jaar ben ik meer voorbereid dan voorgaande jaren en ga ik alles beter achterlaten dan alle voorgaande jaren.

Welcome to Nepal

Ja voorgaande jaren want sinds 2008 kom ik elk jaar in Nepal om daar een soort hostess/intermediair te zijn voor de gasten die daar met onze Leraar het Tibetaanse Nieuwjaar willen vieren.

Nepal heeft vele gezichten en lang niet alles is mooi, probleemloos, lekker etc. Nepal is, en zeker door onze westerse ogen bekeken, een heel arm land. Een land waar veel geld in gepompt wordt maar weinig vooruitgang kent wat betreft de levensstandaard en de broodnodige infrastructuur om dat te bereiken.

Kathmandu street

Nooit echt landen
Ik zie dat en ik ervaar dat ook maar ergens ben ik gewoon al heel lang verliefd op Nepal – zijn geuren, kleuren, eten, mensen…voor mij is het een heilig land en de energie die ik daar krijg en behoud daar heb ik een hele lange tijd profijt van…

Meer dan eens ben ik gebroken aangekomen, van de vlucht, van onze soms wat sombere donkere winter, het vele werken en alle “last mintute” stress. Maar geloof me, zodra ik aankom verdwijnt al dat spontaan,. Ik kan niet precies beschrijven hoe dat voelt maar of er een energie ader wordt aangeboord of heropend die voorheen gesloten was.

Natuurlijk is alles te verklaren. Natuurlijk heb ik daar niet de dagelijkse rompslomp van het runnen van een gezin en werk en natuurlijk zal dat er ook best mee te maken hebben maar ergens weiger ik dat als enige reden te zien en te voelen. Wat ik kom als herboren, stralend, opgeladen en geïnspireerd terug  en dat is alles bij elkaar meer dan uitgerust en dat terwijl het toch geen echte volledige vakantie is.

DSC_0228

Guru obeservant
Het feit dat ik voor een langere tijd bij mijn leraar in de buurt kan vertoeven.  Mag gadeslaan hoe hij met mensen omgaat, hij altijd en voor iedereen een vriendelijk woord heeft, mensen te raad staat en soms kleine hints geeft voor een betere invulling van de taak voorhanden. Altijd een oplossing heeft en oneindig veel geduld betoont zijn een inspiratie op zich. Persoonlijk krijg ik elk jaar meer inzicht in mezelf, door niet altijd te denken maar te observeren van wat er om me heen gebeurt wat hij anderen meegeeft en hoe hij feillos weet te handelen met alle aanwezigen, met al hun benodigdheden  en dat op de best mogelijke manier ook nog weet te geven is een kunst die ik meer en meer herken wanneer waargenomen.

Heldere beelden
Voor mijzelf betekent dit een spiegel die mijn eigen gedrag 100.000 x vergroot, vooral mijn egocentrische zelfkoesterende “ik“ wordt duidelijk weerspiegeld maar tegelijkertijd is er een ruimte en liefde die ik  van hem voel voor anderen en mezelf waarin ik mezelf toelaat het te zien, het te accepteren en uiteindelijk ook te veranderen.

Alles hierboven klinkt zalig, heilig en misschien zelf wel vroom – maar maak je geen zorgen ik heb het over de uitkomsten want in die weken kom ik mezelf meer dan eens tegen en dat gaat niet zonder slag of stoot of vervelende gevoelens en/of met het gevoel het nieuwe nog niet te kunnen omarmen etc.

Ook het helpen van zijn gasten, hen proberen te helpen met hun benodigdheden en een deel zijn van hun positieve ervaring in Nepal biedt zo zijn eigen uitdagingen. Ik probeer aan mijn eigen behoeftes en verwachtingen voorbij te gaan om hen een geborgen en fijne ervaring van, soms,  hun eerste reis naar Nepal bij te dragen.

Schaakmat
Mijn leraar in al zijn wijsheid zet al zijn studenten op de juiste plekken en met de juiste uitdagingen neer zodat innerlijke groei bespoedigd wordt. Ik wordt door mijn leraar vaak uit mijn comfort zone gehaald en dat doet iets met me..Al met al, voor mij, het juiste vakantie baantje.

– Tot donderdag in Kathmandu, Liefs Radia

Heb jij zulke mensen om je heen die dit doen met jouw innerlijke groei in het vizier?  of heb je mensen waarop je kunt bouwen en waar jij je veilig bij voelt als je zelf uit jouw comfort zone stapt?  Wie daagt jou het meeste uit positief of negatief en kun je daardoor/daarvan leren?  

PS: ik zal vaker schrijven in Nepal en photo’s posten van mijn avonturen daar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.