Inzet vs resultaat

Les 1.
De eerste les die ik na aankomst kreeg was “laat het resultaat gaan”. Binnen het eerste uur nadat ik in mijn leraar’s huis was gearriveerd ontmoette ik twee hele goede vrienden van me, een is een Rinpoche – een erkende reïncarnatie met enige of meerdere realisaties – en de andere een arts in de Tibetaans medische traditie.

We kregen het over hoe lang ik al naar Nepal kom en ze loofden me voor de devotie die ik voor mijn Guru toon hem te dienen dor te helpen met de voorbereidingen en het zorgen voor zijn gasten…Dus ik legde uit dat ik er altijd naar streef de mensen een fijne ervaringen van Nepal mee te geven. We spraken verder maar mijn “Doctor” vriend werd een beetje stiller.vToen de conversatie helemaal stil viel zei hij: “Radia, vergeet niet dat het beoefenen van de Dharma is goede en de juiste dingen doen maar niet bezig zijn met de uitkomst, geen gehechtheid aan het idee van een goed of een slecht resultaat. Verder zei hij: “Dat ben je vast vergeten en is vast ook de reden van je spanningen ”

(Drie regels van een Uitspraak van Atishá, een groot boeddhistische geleerde,  onderbouwt mijn vriend zijn advies totaal)

De grootste kwaliteit is het streven anderen te dienen.
De grootste inzet is niet gemoeid met resultaat .
De grootste meditatie is een bewustzijn dat loslaat.

Ik voelde me geschud tot op het bot maar tegelijkertijd en onmiddellijk was er dat relaxte gevoel niet zo intens het resultaat na te hoeven jagen.

Grote Schoonmaak
De dag nadat hij dat tegen me zei had kreeg ik in de tweede helft van de ochtend,gelijk na het checken of alle kamers in orde waren, koorts. Dus ben ik na het drinken van twee mokken heet water naar bed gegaan en heb geslapen tot het middag uur maar werd verkwikt wakker alsof de wind van zorgen uit mijn botten geblazen was.

Die middag heb ik heerlijk met enkele vrienden door Kathmandu rondgewaard en een bezoek gebracht aan het “Drolma Nam Sum” Tara altaar in oud Kathmandu een plek zeer na aan het hart.

"Drolam Nam Sum" Tara Shrine between Indra Chowk and Thahiti chowk Kathmandu

“Drolam Nam Sum” Tara Shrine between Indra Chowk and Thahiti chowk Kathmandu

Gulden middenweg
Dus hier is het, Ik voel me mee vrij door te gaan zoals voorheen maar idd de onrust voor het resultaat te laten gaan. Heb me ook voorgenomen voor de resterende tijd, voor mijn Guru arriveert, me over te geven aan een goede ochtend van werk als voorbereiding voor zijn komst en een relaxte middag met winkelen en ontmoetingen voor mijn onderneming afgewisseld met bezoekjes aan altaren en temples en een goede thee of koffie bij mijn favoriete café om op tijd terug te zijn voor het avond eten om zeven in mijn leraar zijn huis.

Perspectief
Dus hoe dat met jullie zit weet ik niet maar soms is het goede doen gewoon genoeg. Maar in onze westerse wereld hebben we de tendens veel te stressen over het gewenste resultaat en zo ook ik. Maar in boeddhistisch gebruik is de juiste inzet (een combinatie van de juiste actie met motivatie en volharding) genoeg om de resultaten die we ons wensen voort te brengen zonder dat we hoeven te stressen en te observeren of we onze doelen wel bereiken – Liefs Radia , The Unusual Yogini

PS: Nu vraag ik me af wat dit blog bericht met jullie doet? Kun je eraan relateren of heb ik een vreemd perspectief geboden? Hoe dan ook, hoe herinner jij jezelf – mindfulness – om de dingen te blijven doen op de correcte manier zonder dat andere ideeën of ander gedrag het (langzaam, stiekem ) overneemt?

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.